3 Temmuz 2013 Çarşamba

Protein Kaynakları Çözünüm Hızları

S: Protein kaynaklarının karakteristik yapısı sadece içerdikleri amino asitler ve bu amino asitlerin miktarlarıyla mı değerlendirilmelidir?

C: Protein kaynaklarının karakteristik yapısını belirleyen ve diyet içinde ne şekilde, ne oranda alınmasını belirleyen bir diğer faktör daha vardır. Çözünürlük hızları.

S: Protein Çözünürlük Hızı nedir ve neden önemlidir? 

S: Protein çözünürlük hızı tüketilen protein içerikli yiyeceğin kana karışma ve kanda kalma sürelerini tanımlayan terimdir. Her protein kaynağı farklı hazım ve buna bağlı olarak kan dolaşımında kalma özelliği sergilerler. Bu özelliğe göre proteinleri; Hızlı Çözünürlüklü, Orta Çözünürlüklü ve Yavaş Çözünürlüklü olarak üç ana kategoriye ayrılabiliriz.

-Hızlı çözünürlüklü proteinler genelde yağ oranı düşük ve çok yüksek oranda protein içeren kaynaklarıdır: Bu kaynaklar 10-15-35 dakika arasında çözünür ve dolaşıma girerler.

-Orta çözünürlüklü proteinler içeriklerinde değişken oranlarda yağ bulunduran ve protein içerikleri orta yükseklikte olan kaynaklarıdır: Bu kaynaklar 35-65 dakika arasında çözünür ve dolaşıma girerler.

-Yavaş çözünürlüklü kaynaklar ise yağ oranı ortalamanın üzerinde olup, protein oranı orta yükseklikte veya biraz altında olanlardır: 65-195 dakika arasında çözünür ve dolaşıma girerler.

Bu süreler kişinin daha önceki öğünde tükettiği yiyeceklerin özelliklerine göre değişkenlik gösterebilirler.

S: Hızlı çözünürlüklü proteinlere verebileceğiniz başlıca örnekler nelerdir?

C: En hızlı çözülen protein kaynağı olarak izole ve cfm tekniği ile filtre edilen whey protein tozları ilk örnek gösterilebilir. Yumurta beyazı, çökelek denilen tuz oranı düşük lor, ve yağ oranı düşük balıklar olan çipura, levrek ve kalkan hızlı çözülen protein yapıları içerirler.

C: Orta hızda çözünen protein kaynakları açısından başlıca hangi yiyecekleri örnek verebilir misiniz?

C: Sığır jelatini orta çözünürlükte olan en güçlü protein kaynağıdır. Bütün elzem amino asitleri bünyesinde çok yüksek oranda bulundurur. Çiğ şekilde tüketilmesi tat açısından zordur. Bu açıdan bazı uzman antrenörler sığır jelatini kaynaklı amino asitlerin likit varyasyonlarını gıda takviyesi şeklinde vermeyi tercih etmektedirler.

Tavuk göğüs etleri, hindi eti, özellikle devekuşu eti ve yağ oranı düşük peynirlerden bazıları, dana ve sığır jambon etleri de bu gruba giren başlıca kaynaklarıdır.

S. Peki, Yavaş çözünürlüklü proteinler için başlıca beslenme kaynakları nelerdir?

C: Sığır ve dana etleri, organik tam yumurta, sütten elde edilen kazein proteini , yağlı peynir çeşitleri ve yağlı sütler yavaş çözünen proteinlerin başında gelirler. Bu kaynaklar uzun sürede çözünerek amino asitlere ayrıştırılır ve vücudu uzun süre anabolik fazda, yani –yapıcı- olumlu durumda tutarlar.

Buna benzer bilgiler ve çok daha fazla süper detay için PODYUM GEREKMEZ isimli kitabımızı edinebilirsiniz: http://www.idefix.com/kitap/podyum-gerekmez-orhan-tezisci/tanim.asp?sid=X6L3KXESEG0GW5N6VLYX

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder